18 Nisan 2016 Pazartesi

Tırnak Kırılmasına İyi Gelebilecek Öneriler

Central Hospital’dan Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Uzm. Dr. Dilek Koç, sağlıklı ve güzel tırnaklar için yapılması gerekenleri anlatıyor.
Baharın bitmesiyle birlikte birçok kadın da yaz ayları için hazırlık yapmaya başlıyor. Bu yenilenme sürecinde özellikle ayak tırnak bakımına daha çok özen gösteriliyor. Çünkü kış boyunca giyilen bot ve çizme gibi kapalı ayakkabılar yerini rengarenk açık ayakkabılara ve sandaletlere bırakmaya başlıyor.
Ancak sezonun ilk ayakkabısını giymeden önce birçok kadının aklına aynı düşünce geliyor. “Tırnaklarım ne durumda?” Peki, bütün kış ihmal edilen ayak ve el tırnaklarının daha sağlıklı ve güzel görünmesi için neler yapılabilir? Beslenme düzeninden kozmetik yöntemlere kadar uygulanabilecek bakım önerileri nelerdir? Central Hospital’dan Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Uzm. Dr. Dilek Koç, sağlıklı ve güzel tırnaklar için yapılması gerekenleri anlatıyor.
Düzenli beslenin sağlıklı tırnaklara kavuşun
 Bakımlı ve güzel tırnaklara sahip olabilmek ve tırnak formunu sağlıklı tutabilmek için uyulması gereken bazı kurallar vardır. Her bireyin öncelikle düzenli bir beslenme alışkanlığı oluşturması ve sonrasında da el ve ayak tırnaklarının bakımını düzenli olarak yapması gerekir. Tırnağın ana yapı taşı keratin adı verilen sertleşmiş bir tür proteinden oluşur.
Eğer beslenme düzeninde yeterli derecede protein alınmazsa, tırnaklardaki keratin sentezi azalır. Bu durum da tırnakların yumuşamasına ve hemen kırılmasına sebep olabilir. B grubu vitaminler de keratin yapımında önemli rol oynar. Ancak B grubu vitaminler vücutta depolanmadığından düzenli olarak gıda yoluyla bu ihtiyaç giderilmelidir. Özellikle biotin, folik asit ve B12 vitamini eksikliğine toplumda sıkça rastlanır. Bu gruptaki vitaminlerin yeterli seviyede alınmaması halinde tırnak problemleri yaşanabilir. Et, balık, yumurta, tam tahıllı ürünler, kuru baklagiller ve kuruyemişler iyi birer B vitamini kaynağıdır.
Kalsiyum, çinko ve demir desteği şart
 Kalsiyum eksikliği de tırnakları güçsüzleştirebilir. Süt ürünleri bol miktarda kalsiyum içerdiğinden beslenme düzeninde mutlaka yer almalıdır. Bunun dışında dereotu, kereviz, susam, badem ve yeşil yapraklı sebzeler de kalsiyum açısından oldukça zengindir. Çinko ve demir eksikliğinde de tırnaklarda lekelenmeler ve kırılmalar görülebilir.
Et, deniz ürünleri, süt ürünleri, fındık, baklagiller ve tam tahıllı besinler çok iyi birer çinko kaynağıdır. Demir ise özellikle dalak ve ciğer başta olmak üzere tüm et ürünlerinde, yeşil sebzelerde, tam tahıllılarda, çekirdekli kuru üzüm ve kuru erik gibi meyvelerde bulunur. Et ürünlerindeki demir bitkisel kaynaklardaki demire göre vücut tarafından daha fazla emilir. Bunların dışında A, C, E vitaminleri ve selenyum da sağlıklı tırnak yapımında rol oynayan diğer maddelerdir.
İlaç takviyesi almayın, bilinçsizce diyet yapmayın
Birçok kişi vücudunda vitamin eksikliği olmadığı halde sağlıklı el ve ayak tırnaklarına kavuşabilmek için fazladan ilaç takviyesi alabiliyorlar. Oysaki düşünülenin aksine kuvvetli tırnak yapımı bu şekilde sağlanamaz.
Tırnak güçlendirme amacıyla ek bir vitamin ya da mineral desteğine başvurmadan önce uzman bir dermatoloji hekimine başvurularak, vücutta böyle bir eksikliğin olup olmadığı kesinleştirilmelidir.
Tırnaklar için en büyük tehlikelerden biri de, bilinçsizce yapılan diyetlerdir. Haftada 1 kilodan fazla verdiren ve yeterli seviyede vitamin, mineral ve enerji sağlayan besinlerle takviye edilmeyen diyetlerde, tırnaklar hasar görebilir.

0 yorum:

Yorum Gönder